Skip to main content

5 întrebări la care să-ți răspunzi înaintea achiziției casei de vis

Casa de vis poate părea un obiectiv greu de atins, însă cu puțină organizare și cu planificare financiară, acest vis poate deveni realitate.  

În acest articol vei găsi răspunsuri la 5 întrebări pe care sigur le ai când te îndrepți spre un proces de achiziție, iar sfaturile noastre te vor ajuta să-ți planifici cu ușurință pașii, dar și bugetul. 

Hai să vorbim despre buget!

1. Cum pot estima suma necesară pentru a lua o casă? 

  • Prețurile caselor variază în funcție de mai multe criterii: zonă (rurală sau urbană), de mărimea și numărul camerelor, dar și în funcție de locurile de care ai nevoie să fie în apropierea casei tale (grădiniță, școală, piață, metrou, parc, mall etc.). 
  • Calculează suma de care ai nevoie pentru a o împrumuta, printr-o simulare cu ajutorul calculatorului de credit imobiliar/ipotecar. Acesta îți indică condițiile unui credit și îți calculează rata, dobânda, perioada de rambursare și exemplul reprezentativ. 
  • Nu uita să-ți alegi și o instituție bancară sau o altă entitate autorizată, analizează ofertele de pe piața bancară și ce costuri/ comisioane presupun.  
  • Verifică dacă ești eligibil pentru acordarea creditului, stabilește perioada de creditare și avansul minim pe care-l poți achita.  

2. Cum aleg tipul de credit?

Aici, oferta este diversificată și discuția 1:1 te va ajuta să decizi care este tipul de credit potrivit nevoii tale, fie că dorești să cumperi o locuință, fie că dorești să construiești sau să modernizezi una.   

  • Cu un Credit imobiliar Casa Ta îți poți lua o locuință, un teren, poți face o construcție sau o renovare. Ai posibilitatea de a alege între dobândă fixă sau variabilă. 
  • Prin creditul imobiliar Noua Casă din Programul Guvernamental ești obligat să cumperi o locuință gata finalizată.  Dobânda este variabilă pe toată perioada de creditare, iar la data solicitării trebuie să declari, pe propria răspundere, că nu deții în proprietate altă locuință. 
  • Creditul imobiliar Casa Ta Verde este un produs creat pentru a cumpăra o locuință verde, cu certificat de eficiență energetică clasa A, o clasă superioară sau emis de ROGBC (certificat emis de Romania Green Building Council - Consiliul Român pentru Clădiri Verzi), care îndeplinește standarde de calitate și mediu.  

3. Ce cheltuieli suplimentare am din momentul în care cumpăr locuinţa și până mă mut în ea?

Acesta este momentul în care îți poți trece pe o listă eventualele cheltuieli pe care le vei avea după ce cumperi casa: pentru renovarea sau mobilarea acesteia. Nu uita de rata de creditare pe care vei fi nevoit să o iei în calcul, uneori chiar din prima lună de creditare. La Raiffeisen Bank ai prima lună fără rată pentru Creditul imobiliar Casa Ta Verde, iar pentru Creditul imobiliar Casa Ta, după achiziția casei te poți bucura de o perioadă de grație de la plata ratelor, de pânâ la 3 luni, în anumite situații. 

Hai să vorbim un pic despre acte!

Toată documentația poate fi copleșitoare și nu toți ne pricepem la acte. Și aici trebuie să-ți dai câteva răspunsuri, să ai în vedere câteva aspecte. Aceste etape pot fi parcurse alături de un notar, un consultant imobiliar sau chiar printr-un reprezentant bancar, care te va ajuta să evaluezi noua locuință. 

4. Cum verific actele de proprietate sau la ce să mă uit înainte de “a bate palma" cu proprietarul?

  • Extrasul din cartea funciară – îl obţii online sau de la Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) în raza căreia se află locuinţa. 
  • Certificatul Fiscal – se eliberează de către administrația financiară în raza căreia se află locuinţa și arată dacă proprietarul are sau nu datorii la plata impozitelor la stat pentru casă. 
  • Titlul de proprietate – este cel mai important act, verifică-l cu atenţie! Asigură-te că nu conţine ștersături, ștampile neclare, semnături ilizibile, indescifrabile ale notarilor sau ale părților implicate în respectiva tranzacție. 
  • Documentaţia cadastrală – este important să întrebi vânzătorul dacă a făcut modificări faţă de schiţa cadastrală și dacă a avut autorizaţie  pentru acestea, dacă documenția cadastrală este înregistrată la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.  

5. Care sunt pașii după ce am achiziționat noua casă?

  • Încheierea de intabulare în Cartea Funciară a dreptului de proprietate și a ipotecii – notarul va face asta pentru tine, trebuie doar să ridici actele. 
  • Înscrierea casei la Administraţia Financiară pe numele tău în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare – cumpărare. 
  • Trecerea utilităţilor pe numele tău – vei avea nevoie de contractul de vânzare – cumpărare.  

Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară. Te rugăm să te adresezi unui expert Raiffeisen Bank pentru a obține recomandări personalizate.  Pentru detalii complete despre produsele de creditare Raiffeisen Bank poți accesa direct link-urile existente în acest material informativ sau www.raiffeisen.ro.