Skip to main content

Transformă cheltuielile în economii

Faci mai multe cu banii tai atunci când ai un buget și înveți să economisești!

Fiecare zi este o oportunitate de a lua decizii mai bune și de a-ți îndeplini visurile și dorințele pe termen lung. Poate fi un concediu de vis, o casă proprie sau chiar independența financiară.

Este uimitor cum câteva cunoștințe de bază despre bani pot face o diferență semnificativă în viața ta. Așadar, pregătește-te să descoperi acești pași și să începi să-ți construiești bazele unei vieți financiare stabile.

1. Decide pentru ce vrei să economisești

Te-ai gândit că a sosit momentul să te căsătorești? Sau poate că trebuie să îți cumperi o casa? Visezi dintotdeauna să pleci într-o vacanță mai lungă? Poate cineva drag are o problemă de sănătate care nu poate fi amânată? Vrei să nu mai depinzi de alții și te-ai decis să pornești o afacere pe cont propriu? Sau ți-ai propus să nu mai fii niciodată nepregătit în fața evenimentelor neplanificate?

Haide să vorbim despre cât de importantă este clarificarea obiectivelor tale! Obiectivele tale financiare ar trebui să fie formulate într-un mod clar, măsurabil și realist, dar și să aibă un termen bine definit.

2. Analizează bugetul lunar

Cu cât construiești mai repede un buget lunar bine definit, cu atât mai repede îți vei putea reduce cheltuielile inutile și vei reuși să faci economii.

Pasul 1: construirea bugetului lunar.
De fiecare dată când încasezi salariul, întocmește-ți bugetul pentru perioada ce urmează până la următorul salariu. Nu cheltui niciun ban până nu stabilești acest buget.

Pasul 2: listarea cheltuielilor lunare.
Întocmește o listă cu ceea ce trebuie să plătești până la următorul salariu:
• Chirie sau rata la creditul imobiliar;
• Alte rate (card de credit, credit nevoi personale etc.), asigurări (RCA, casco locuință etc.);
• Utilitățile;
• Transport (combustibil, revizia periodică, abonament transport public etc.);
• Taxe școlare;
• Alimente.

Pasul 3: înregistrarea sumelor de plată.
Anticipează cât va trebui să plătești pentru fiecare în parte și notează-ți valoarea în dreptul categoriei “Cheltuieli”. Pentru o situație cât mai corectă, amintește-ți cât ai plătit în luna precedentă.

Pasul 4: compararea veniturilor cu cheltuielile.
Adună toate aceste valori (pe care le poți numi cheltuieli regulate) și scade suma rezultată din valoarea salariului încasat.
Ai obținut o valoare negativă? În acest caz, ai 3 soluții: creșterea cheltuielilor, scăderea cheltuielilor sau ambele. Dintre cele trei, cea mai rapidă și la îndemână este reducerea cheltuielilor.

Ai obținut o valoare pozitivă? Împarte banii ramași pentru câteva scopuri:
• Rezerve: 10-20% din valoarea cheltuielilor regulate. Sunt pentru cazul în care acestea sunt mai mari decât ai anticipat;
• Cheltuieli neprevăzute: cel puțin 10% din salariul tău. Nu apar lunar, dar îți pot destabiliza bugetul dacă nu ești pregătit;
• Economii: ceea ce rămâne după ce scazi din salariu, valoarea rezervelor și a cheltuielilor. Acestea ar trebui să reprezinte cel puțin 5-10% din valoarea salariului tău. Dacă valoarea rezultată este foarte mică sau nu ți-a mai rămas nimic, este clar că trebuie să reduci cheltuielile.
Sub nicio formă nu trebuie să cheltui pe altceva banii cărora le-ai stabilit destinații precise.

Pasul 5: evidența zilnică a cheltuielilor.

3. Învață să reduci din cheltuieli

Urmărește bugetul pe care l-ai construit din ziua în care ai luat salariul. Cea mai eficientă metodă este să iți notezi în fiecare zi pe ce ai cheltuit banii. Nu te limita doar la cheltuielile curente. Notează orice sumă cheltuită, oricât de mică ar fi ea.

Este important să faci acest exercițiu cel puțin trei luni la rand. În felul acesta îți vei da seama cât de corect ai estimat cheltuielile curente și pe ce ai cheltuit diferența de bani. Acesta este punctul din care începi să analizezi posibilitățile de a-ți reduce cheltuielile.

Sfaturi utile pentru reducerea cheltuielilor

1. Întârzii cu plata ratelor, deși nu ai dificultăți financiare ?
Dacă ai uitat când ai avut scadență, acumulezi penalizări, ceea ce va face ca valoarea plătită să fie mai mare. Notează-ți vizibil data plății ratelor în calendarul de pe perete sau în cel din telefonul mobil.

2. Ai mai multe credite în derulare ?
Contacteaza banca pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea unificării creditelor într-unul singur, astfel încât rata lunară de plăți să fie mai mică.

Îți oferim soluții de refinanțare a creditelor pe care le deții în prezent:

 

Scapă de stresul mai multor credite cu Flexicredit Refinanțare!Aplică online.

3. Constați că de fiecare dată când te duci la cumpărături te întorci cu o mulțime de lucruri pe care nu ai intenționat să le cumperi și cu un bon de casă foarte lung?
a. Mergi la cumpărături cu o listă și evită să cheltui în afara ei.
b. Evită magazinele care te atrag de obicei.
c. Dacă dorești să cumperi ceva neplanificat, așteaptă 24 de ore înainte de a face achiziția. S-ar putea să constați că nu ai nevoie de acel lucru.4.Ți se pare că facturile de utilități sunt prea mari în raport cu cât consumi tu?
a. Stinge lumina când nu te afli în cameră și închide calculatorul, radioul sau televizorul când nu le folosești. Profită de lumina naturală până la apusul soarelui.
b. Chiar ai nevoie de toate cele 100 de canale TV, mai ales că nici nu ai prea mult timp liber? Alege pachetul de bază.
c. Alege abonamentul de telefonie cu opțiunile care îți sunt cu adevărat utile.
d. Nu lăsa centrala de căldură să funcționeze dacă nu ești acasă. Programeaz-o să pornească cu o oră înainte de sosirea ta. În cazul în care nu ai centrală proprie, montează repartitoare pe fiecare calorifer pentru a gestiona căldura din încăpere, în funcție de necesitați. Astfel, vei putea reduce și cheltuielile pentru încălzire.

5. Cheltui prea mulți bani pe alimente?
a. Consumă legume și fructe de sezon.
b. Cumpără alimente proaspete și învață să le gătești acasă. Nu mai mânca la restaurant sau fast-food.
c. Gătește atât cât consumi. E bine ca masa să fie îmbelșugată, dar să arunci mâncare înseamnă risipă.
d. Ia-ți pachet la serviciu pentru masa de prânz în loc să comanzi la restaurant.

6. Benzina pentru mașină te costă prea mult ?
a. Cumpără-ți un abonament pentru transportul în comun. Contribui la reducerea poluării și economisești.
b. Nu folosi mașina pentru deplasările foarte scurte. Alege mersul pe jos și, în felul acesta, faci și exerciții fizice.

Gândește-te și la alte cheltuieli pe care ai putea să le reduci. Discută-le cu familia!

4. Pune-ți banii la treabă

Ți-ai analizat bugetul personal și știi deja câți bani ai putea reuși să economisești. De asemenea, o dată sau de mai multe ori pe an, primești bonusuri de performanță sau prime. Dispui de o sumă de bani ca urmare a unor investiții mai vechi, a unei moșteniri, donații sau ca urmare a unei activități antreprenoriale. Poți, deci, să economisești sau chiar să investești!