Cumperi o casă
Primul pas l-ai făcut deja, pentru că te-ai gândit serios să achiziționezi o locuință a ta.
Acum, noi te vom ajuta să stabilești și restul drumului până la primul mic dejun servit în noua ta bucătărie, cu un credit pentru casa potrivită ție.
Pași cumpărare
Află aici tot ce trebuie să știi despre procesul de cumpărare a unei locuințe, începând de când te-ai decis să-ți iei o locuință și până când te muți în ea.
Jurnalul Casei Tale te așteaptă cu toate informațiile și sfaturile utile pe care ți le-am pregătit, pentru a te ajuta să faci pasul de la casă la acasă cât mai repede și ușor!
1. Află ce credit de casă ți se potrivește
Înainte să alegi culoarea canapelei și să-ți imaginezi cum va suna noua ta adresă, află care este creditul potrivit. De asemenea, poți calcula ce valoare de credit poți obține pe baza sumei pe care ți-o permiți lunar. Sau, dacă deja știi prețul viitoarei tale locuințe, poți afla valoarea ratei lunare.
2. Preaprobarea creditului
Vino să vorbim 1:1, o scurta vizită la Raiffeisen Bank îți va răspunde la multe întrebări legate de creditul ipotecar perfect pentru casa pe care o cauți. Preaprobarea reprezintă analiza documentelor tale de venit de către bancă și aprobarea unei sume a creditului pe baza acestora. În aceasta etapă nu este nevoie de documentele casei pe care vrei să o cumperi.
Documente necesare
Buletin de identitate pentru tine (și, dacă este cazul, pentru codebitori) și semnarea documentului ANAF și Birou Credit.
Patru motive să-ți faci preaprobare
Siguranță
Știi pe ce sumă a creditului te poți baza atunci când cauți o casă.
Zero costuri
Nu se percep comisioane pentru preaprobarea dosarului de credit.
Ușor de obținut
Trebuie doar să prezinți documentele tale de venit (și, dacă este cazul, ale codebitorilor) și, în 48 de ore vei primi un răspuns din partea băncii. Nu ai nevoie de documentele imobilului pe care vrei să îl cumperi.
Extra timp
Preaprobarea este valabilă 90 de zile, ca să ai timp să găsești casa potrivită și să obții aprobarea băncii pe proprietate (aviz juridic și evaluarea imobilului).
3. Unde cauți casă
Acum vine partea cea mai frumoasă, căutarea locului pe care îl vei numi acasă. Însă, la început, acest proces poate părea precum găsirea unui ac în carul cu fân. Un "ac" spațios, aproape de locul de muncă, în proximitatea unui parc și cu toți vecinii prietenoși. Află în continuare de unde să începi!
Nu știi niciodată de ce oferte au aflat cei apropiați, așa că anunță pe toată lumea că îți cauți casă!
Poți vizualiza proprietăți din confortul casei tale, economisind timp și efort.
- Site-urile de imobiliare găzduiesc adesea listări de la diferiți agenți imobiliari, agenții sau vânzători particulari, oferind o gamă largă de opțiuni în ceea ce privește locația, dimensiunea, facilitățile și intervalul de prețuri.
- Te poți folosi de filtrele de căutare avansate care îți permit să îți restrângi opțiunile în functie de criterii specifice, cum ar fi prețul, numărul de camere, suprafața imobilului etc. facilitând găsirea proprietăților care îndeplinesc cerințele tale.
- Există site-uri care îți permit să compari diferite proprietăți sau care oferă fotografii și tururi virtuale, ca tu să-ți poți face o idee mai buna despre cum arată casa înainte de a programa o vizită.
Dacă nu ai găsit pe cont propriu, te sfătuim să apelezi la o agenție imobiliară și să:
- Te asiguri că este o firmă de încredere (are certificat de înregistrare al
societății, eventuale licențe sau certificate de membru al unei asociații
sau uniuni imobiliare profesionale) ai carei angajați sunt profesioniști
și îți pot oferi consultanță cu privire la casele vizionate. - Întrebi și negociezi de la început comisionul perceput. De obicei, comisionul este
intre 3-5% din preț (suportat de cumpărător, vânzător sau amândoi), dar îl
poți negocia chiar până la 1-1,5%.
Verifică ce orientare are, dacă sunt locuri de parcare în zonă, dacă ai mijloace de transport în comun. Aruncă un ochi pe lista de întreținere să vezi dacă sunt restanțieri. Uită-te în bloc să vezi câți proprietari au centrală proprie, ca să nu rămâi singurul care plătește căldura. Dacă iei în considerare ultimul etaj, întreabă administratorul când a fost refăcută izolația și cere-i facturi doveditoare. Nu ezita să-i întrebi și pe vecini.
Ca să nu uiți ceva la fața locului, ți-am pregătit o fișă de vizionare:
descarc-o, tipărește-o și completeaz-o când mergi să vezi un apartament.
Vezi dacă zona este inundabilă, dacă s-a respectat autorizația de construcție, dacă sunt trase toate utilitățile. Interesează-te de anul construcției, distanța față de mijloacele de transport, suprafața casei și cea a terenului. Și, nu în ultimul rând, revino în mai multe momente ale zilei ca să observi vecinii, eventual să mai vorbești cu ei să afli cum e zona.
Ca să nu uiți ceva la fața locului, ți-am pregătit o fișă de vizionare: descarc-o,
tipărește-o și completeaz-o când mergi să vezi o casă.
4. Ce faci după ce găsești casa ideală
În acest pas, aproape că auzi soneria ușii de la noua ta casă și vrei să vină toți prietenii să o admire. Acum, vă trebui să semnezi și să depui actele necesare pentru aprobare credit de casă și cumpărare imobil.
Semnarea antecontractului
Ambele părți se obligă să încheie în viitor, în condițiile stabilite, contractul propriu-zis de vânzare-cumpărare: pentru tine înseamnă că apartamentul tău e pus deoparte și te poți ocupa de finalizarea actelor în perioada pe care o stabilești de comun acord cu vânzătorul. Ai nevoie doar de buletinul de identitate, iar vânzătorul de buletinul de identitate și actele de proprietate ale imobilului.
Acesta se plătește ca să-i arați vânzătorului seriozitatea ta și interesul real pentru locuința în cauză. Valoarea avansului depinde de prețul proprietății, o sumă obișnuită fiind de aproximativ 500 - 1.000 Euro.
Taxele notariale de autentificare
Dacă optezi pentru autentificarea antecontractului de vânzare-cumpărare la notariat (nu este întotdeauna solicitată de către bancă), cheltuielile pot fi suportate de una dintre părți sau de către ambele. Stabilește împreună cu vânzătorul cum veți proceda.
Penalități prevăzute în antecontract
Este alegerea ta și a vânzătorului să introduceți astfel de clauze în antrecontract. Spre exemplu, o practică des întâlnită este ca, în cazul în care tranzacția nu se mai poate efectua din vina vânzătorului, acesta se angajează să îți dea dublul sumei plătite. Însă daca tranzacția nu se poate încheia din cauza ta, vei pierde avansul.
După ce ai încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare, trebuie să faci o vizită la bancă să depui actele de proprietate ale imobilului și ca să demarezi procesul de evaluare a imobilului.
Vei avea de plătit și taxa de evaluare și de ridicat formularul de cerere de evaluare.
Pentru evaluarea de apartamente, case, vile și terenuri, cu termen de predare 2 zile lucrătoare: 90 Euro + TVA, echivalent în Lei la cursul BNR de la data plății.
Documentele juridice ale casei sunt analizate de juriștii băncii și se obține avizul juridic asupra proprietății. Evaluarea imobilului se poate desfășura în paralel. Ambele etape (avizul juridic și evaluarea) se parcurg în 2 zile lucrătoare.
După ce dosarul de credit casă este completat cu avizul juridic și evaluarea imobilului, acesta se analizează de către bancă pentru a se acorda aprobarea finala a creditului. În aceasta etapă se corelează datele legate de garanție cu cele legate de solvabilitatea ta, în scopul aprobării sumei finale a creditului. Aceasta etapă durează tot 2 zile lucrătoare.
Când îți iei un credit pentru casă, este obligatoriu să asiguri locuința încă din prima zi. Trebuie să închei atât o poliță PAD (poliță obligatorie), cât și o poliță facultativă de asigurare. Poți alege orice societate de asigurări care respectă condițiile impuse de bancă.
Partenerul băncii în numele căruia și pentru care Raiffeisen Bank încheie polițe de asigurare pentru imobilele cu care se garantează credite acordate de aceasta este Uniqa Asigurări. Vezi mai multe detalii.
A venit și ziua cea mare a semnării contractelor. Mai întâi, vei merge la bancă pentru a semna contractul de credit, după aceea la notariat pentru a semna contractele de vânzare-cumpărare și de ipotecă.
5. Ce faci odată devenit proprietar
Gata, acum ai casa ta! Felicitări! Poți începe să locuiești așa cum ți-ai dorit, să o amenajezi exact pe gustul tău și să te bucuri de fiecare zi petrecută acasă.
Încheierea de intabulare în Cartea Funciara a dreptului de proprietate și a ipotecii: notarul vă înscrie pentru tine proprietatea și ipotecile aferente în Cartea Funciara, mai rămâne doar să le ridici.
Înscrierea la Administrația Financiara casa pe numele tău: se face în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.
Trecerea utilităților pe numele tău: întreținerea, energie electrica, la gaze daca e cazul, cablu, internet și toate celelate contracte. Vei avea nevoie de contractul de vânzare-cumpărare al casei, buletinul tău și o cerere.
Acum, că ești la casa ta, cu siguranță vrei să-ți pui imaginația în practica și să o amenajezi așa cum iți place. Daca vrei să faci schimbări radicale și nu ai încă întreagă suma, te putem ajuta printr-un Flexicredit creditul de nevoi personale fară ipoteca ce ajunge până la 20.000 Euro și se acorda pe maximum 5 ani.
Daca ai de făcut doar modificări mai mici, iți punem la dispoziție alte 2 opțiuni avantajoase, toate la doar un act distanta (nu ai nevoie de adeverință de venit sau factura de utilități):
• Card de cumpărături cu 0% dobândă pentru sumele rambursate în perioada de gratie de 56 de zile sau, mai bine, cu 0% dobândă la plata în rate atunci când faci cumpărături la partenerii băncii;
• Descoperit de cont o facilitate de creditare oferita clienților ce își încasează salariul sau pensia în cont la Raiffeisen Bank și ajunge până la echivalentul a 6 salarii sau 3 pensii.
Idei de amenajare
Când ai obținut banii de care ai nevoie, mai ai nevoie doar de idei pentru casa. Inspira-te de pe site-urile de profil și alege stilul care ți se potrivește:
La ce să fii atent când renovezi
Cumpără materialele pentru amenajare dintr-un lanț de magazine consacrat, de unde poți cumpără tot ce ai nevoie, la preturi mai mici și chiar în rate fară dobândă.
Poți să faci modificări substanțiale în casa (de exemplu, demolare de pereți) doar cu autorizație de construcție/ demolare. Vei avea nevoie și de aprobarea băncii la orice schimbare asupra releveului și a structurii apartamentului.
Întrebări frecvente
În anumite condiții, nu se solicită avans minim obligatoriu (poate fi si ZERO). Dacă dispui de un imobil poți să iei un credit cu avans ZERO: pui ipoteca pe amândouă și garanția este mai mare. Astfel, daca dorești să cumperi un apartament de 75.000 Euro și mai ai în proprietate un alt imobil de 45.000 Euro: când aduci în garanție și acest imobil, banca poate finanță până la 60% (pentru un credit în Euro) sau 65% (pentru un credit în Lei) din valoarea garanțiilor cumulate (105.000 Euro), dar nu mai mult decât prețul imobilului achiziționat (75.000 Euro).
În cazul în care nu ai alt imobil, poți să iei pentru avans un Flexicredit.
Alegând rambursarea în rate egale, te poți încadra la un credit mai mare decât în cazul rambursării în rate descrescătoare, iar efortul de rambursare este constant lună de lună.