Skip to main content

Transformă cheltuielile de consum în cheltuieli smart

Știai că...? 

Cheltuielile medii lunare de consum  ale populației din România, conform Institutului Național de Statistică, în trimestrul IV din 2023, au fost în creștere cu 2,8% faţă de trimestrul III. Comparativ cu trimestrul IV al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 13,1%, iar cele pe o persoană cu 13,3%.  

În același raport sunt indicate și principalele destinații ale acestor cheltuieli. Cele mai mari procente sunt atribuite cheltuielilor pentru consumul de produse alimentare și întreținerea locuinței, iar cea mai mică investiție este în educație*:  

  • 34,2% - consumul de produse alimentare și băuturi nealcoolice 
  • 15,2% - utilități – chirie/ întreținere locuință, apă, electricitate și gaze  
  • 8,2% - îmbrăcăminte și încălțăminte  
  • 7,4% - cheltuielile pentru băuturile alcoolice, tutun 
  • 0,6% - educație  
  • 7,2% - cheltuieli servicii de transport  
  • 6,0% - mobilier și dotarea locuinței  
  • 6,1% - sănătate  

3 categorii pentru cheltuieli smart

Benjamin Franklin spunea că “... timpul înseamnă bani”, iar cele mai inteligente cheltuieli sunt de fapt o investiție în tine însuți.  

În acest articol ne-am propus să-ți oferim o perspectivă a modalității prin care poți face cheltuieli smart și îți poți asigura necesitățile zilnice, acordând mai multă atenție obiceiurilor tale de cumpărare.  

Împarte produsele și serviciile în trei categorii esențiale:

Începe chiar de azi să faci cheltuieli smart și vei observa eficiența în bugetul tău!  

Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!

Poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așează într-un plan financiar gândit cu și pentru tine, împreună cu un expert și inovația digitală pentru planificare financiară personalizată Smart Finance. 

Referință: comunicat veniturile si cheltuielile gospodariilor | Institutul Național de Statistică (insse.ro)    

 

Prezentul document este un  material publicitar realizat exclusiv în scop de informare și nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează baza pentru vreun contract sau obligație de orice natură și nu constituie consultanță de investiții sau consiliere de orice fel. Orice decizie de creditare sau investiție poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete. 

Depozitele și conturile de economii constituite la Raiffeisen Bank sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor Bancare (FGDB). Plafonul de garantare reprezintă echivalentul în LEI al sumei de 100.000 EUR per deponent, per bancă. 

Mai multe detalii despre garantarea depozitelor puteți regăsi în FGDB-Formular pentru informatii oferite deponentilor (raiffeisen.ro)

Plata dobânzii se efectuează după reținerea impozitului prin reținere la sursă, conform prevederilor legale în vigoare.