Pensia și sistemul de pensii din România
Pensia este un drept acordat la cerere și are la bază plata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă minimă de timp*. Reprezintă o sumă de bani lunară ce se acordă persoanelor care au ieșit din activitatea profesională. În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii: pensie pentru limită de vârstă, pensie pentru invaliditate, pensie de urmaș, pensie anticipată.
Care este vârsta legală de pensionare în România?
Pensia pentru limită de vârstă** ți se acordă dacă îndeplinești, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege.
- Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi;
- stagiul contributiv minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul contributiv complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Sistemul de pensii din România este structurat pe 4 Piloni de pensii
Pilonul I - sistemul public de pensii - reprezintă un sistem de asigurări sociale finanțat din contribuțiile plătite de angajatori și angajați sistemului public de pensii. Pilonul I de pensie este administrat de Casa Națională de Pensii Publice și este obligatoriu pentru toți angajații din România.
Pilonul II - fondurile de pensii administrate privat – sunt pensii private obligatorii, administrate de societăţi pe acțiuni. Este un sistem bazat pe aderare obligatorie pentru persoanele cu vârsta până în 35 de ani și opțional pentru persoanele cu vârsta între 35 și 45 de ani. Asigură un venit suplimentar pentru pensionari, în afara sistemului public de pensii.
Pilonul III - pensiile facultative - reprezintă un fond de pensii private facultative care permite contribuabililor să economisească bani pentru pensie prin contributii in perioada de activitate și să-și completeze pensia de stat cu o sumă suplimentară.
Suma contribuției la fondul de pensie facultativă este deductibilă fiscal pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro, într-un an fiscal.
Pilonul IV – pensiile ocupaționale - aderarea este facultativă și contribuția reprezintă suma calculată ca un procent din câștigul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia pe perioada de activitate.
Planifică o pensionare liniștită cu Raiffeisen Acumulare - Pensie Facultativă
Raiffeisen Acumulare este un fond de pensii private facultative, care te ajută să îți asiguri calitatea standardului de viață, după pensionare. Fondul are ca obiectiv creșterea, pe termen lung, a capitalului investit în condițiile asumării unui nivel de risc moderat.
Economisirea periodică pe timpul perioadei de activitate prin alocarea unor sume relativ reduse, poate conduce la o sumă finală economisită, ca urmare a efectului de compunere a randamentului, cheia fiind reprezentată de asumarea unei perioade de economisire cât mai lungi. Cu alte cuvinte, timpul aduce plus valoare, iar contribuția susține un capital puternic.
Pe un scenariu ipotetic, utilizând o valoare a randamentului de 6%:
- în cazul contribuției de 165 lei, pe 20 ani, suma totală este de 76,237 lei; pe un termen de 30 ani, 165,745 lei.
- în cazul contribuției de 330 lei, pe 20 ani suma totală este de 152,474 lei; pe un termen de 30 ani, 331,490 lei.
Raportat la cele două grafice combinate, cu o contribuție de 165 de lei pe 30 ani rezultatul este reprezentat de o sumă totală mai mare, față de contribuția dublă, într-un timp mai scurt. Acest exemplu confirmă efectul pozitiv al timpului și importanța unei investiții nu foarte mare, dar începută foarte devreme.
Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine.
În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așează într-un plan financiar bine pus la punct. Cu ajutorul inovației digitale Smart Finance îți poți configura un plan financiar, pe baza propriilor date selecate.
Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară.
Este important sa citiți Prospectul detaliat al schemei de pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, autorizat prin Decizia CSSPP nr. 210/17.06.2008, înscris în registrul CSSPP FP3-1082, înainte de a deveni participant la acest fond. Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Randamentul mediu ipotetic nu reprezintă o estimare sau o prognoză referitoare la performanțele viitoare ale fondului. Acesta poate suferi modificări. Documentele Fondului de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare pot fi consultate gratuit pe https://www.raiffeisenfonduri.ro/pensii/raiffeisen-acumulare/. S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A. - Inreg. Reg. Comertului: J40/18646/2005, Inreg. Reg. ASF: SAI-RO-18115413, Calea Floreasca nr. 246 D, etaj 2, sector 1, București, cod 014766, Tel: (021) 306.17.11, Fax: (021) 312.05.33, Email: pensii@raiffeisenfonduri.ro, Web: www.raiffeisenfonduri.ro.
Referințe:
*Introducere_Prezentarea_sistemului_de_pensii_din_Romania.pdf (mmuncii.ro)
**CNPP - Pensia pentru limită de vârstă