La casa TA sau în chirie. Cum să faci alegerea potrivită pentru tine.
Te pregătești pentru marea mutare. Cauți, te documentezi, dar întrebarea rămâne: “să dau banii pe chirie sau să-mi cumpăr casa mea”?
Adevărul este că ambele variante vin la pachet cu avantaje și dezavantaje, iar soluția potrivită ție, depinde de circumstanțele în care te afli în prezent și, desigur, de fluctuația veniturilor tale în viitor: în ce moment al vieții ești, de ce buget dispui, dacă ai luat în calcul și cheltuielile conexe, cât de mare va fi efortul financiar și cu ce buget lunar vei rămâne disponibil.
Iată căteva sfaturi simple dar esențiale, de care e bine să ții cont atunci când cântărești beneficiile chiriei și cele ale casei proprii.
Pornește de la planul tău financiar. Oricare ar fi obiectivele, nevoile și dorintele tale pentru viitor, le poți îndeplini mai ușor atunci când ai un plan financiar bine pus la punct.
Setează obiectivele tale financiare și nu uita de bugetul destinat economiilor tale. Vezi apoi cum ar fi acestea impactate în cazul în care optezi pentru chirie sau dacă decizi să îți cumperi casa ta. Compară apoi avantajele și dezavantajele, așa încât să iei decizia cea mai înțeleaptă pentru tine, în prezent.
Avantaje și dezavantaje atunci când ești proprietar:
- Ai soluții multiple de creditare, perioada de rambursare a creditului este flexibilă, iar în funcție de suma de care dispui pentru avans, rata lunară poate să fie mai mică.
- Casa ta, rămâne a ta. Este o investiție pe termen lung, de care te poți bucura tu și cei dragi.
- Piața imobiliară este dinamică dar poate fi și volatilă. Valoarea proprietății tale poate să crească sau să scadă, în timp.
- Ai libertatea să-ți amenajezi căminul fix așa cum vrei tu.
- Poți transforma casa ta într-o sursă suplimentară de venit: poți decide să o închiriezi, oricând.
- Ai parte de stabilitate când deții propria ta casă. Acela este locul din care știi că ai de unde pleca și unde te întoarce în fiecare seară. O casă deținută poate fi fundația pentru ceea ce alegi să faci mai departe. Ea va adăposti nenumărate visuri, trăiri, speranțe și amintiri atât pentru tine, cât și familia ta.
Avantaje și dezavantaje atunci când stai cu chirie:
- Cu toate că pe lângă chirie se plătesc, în general, și garanții (echivalentul a 1, 2 luni de chirie, după caz), având în vedere că majoritatea creditelor imobiliare presupun și plata unui avans, vei avea nevoie de o sumă mai mică de bani la momentul mutării în chirie.
- Te vei bucura de casa închiriată doar cât timp plătești chiria. Banii nu vor fi investiți într-o proprietate care să ramână a ta.
- Poți avea parte de surprize neplăcute atunci când proprietarul decide să modifice termenii și condițiile prevăzute în contractul de închiriere sau chiar să vândă imobilul, caz în care tu vei fi obligat să-l eliberezi.
- Nu vei avea la fel de multă libertate de a face modificări în spațiul închiriat.
- Piața imobiliară este dinamică, iar chiriile pot crește în timp.
- În cazul în care vei vrea să faci o schimbare, ai flexibilitatea de a te muta în timp foarte scurt, fără alte complicații. Chiria poate fi o variantă foarte bună pentru tine atunci când job-ul sau afacerea pe care o deții te obligă să călătorești sau să te muți mai des.
Opțiunea cea mai bună pentru tine este mereu cea care se potrivește obiectivelor și bugetului tău.
Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!
Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară. Te rugăm să te adresezi unui expert Raiffeisen Bank pentru a obține recomandări personalizate. Pentru detalii complete despre produsele de creditare Raiffeisen Bank poți accesa direct link-urile existente în acest material informativ sau www.raiffeisen.ro.