Skip to main content

În așteptarea unui copil – sfaturi utile

Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai frumoase experiențe ale unei familii. Însă, pe lângă bucuria imensă, vine și o mare responsabilitate și nevoia de o planificare riguroasă pentru a asigura o viață bună și confortabilă noului membru al familiei. 

Sfaturi practice în așteptarea unui copil

Primul pas

pe care îl poți face, este să te asiguri că ești pregătit financiar pentru susținerea unui copil. În acest sens, este important să ai un buget lunar și să încerci să economisești bani pentru cheltuieli neprevăzute. Pentru asta îți poți alege banca la care să-ți  încasezi salariul. La Raiffeisen, poți deschide un cont, ușor, direct din telefon, fără drumuri la bancă. Descarcă chiar acum aplicația Smart Mobile și deschide cont! 

Un alt aspect important

este pregătirea spațiului pentru copil. Dacă ai nevoie de o cameră în plus, ar trebui să te gândești la o locuință mai mare, iar aici ai la dispoziție mai multe tipuri de credite imobiliare. Dacă doar cauți soluții pentru amenajarea spațiului existent, ai la dispoziție un credit de nevoi personale – Flexicredit,  îl accesezi din aplicația Smart Mobile și ai banii în cont în doar 10 minute. În plus, acesta îți va fi de folos și pentru renovarea casei, achiziția de mobilier sau a altor accesorii necesare pentru copil. 

Un aspect important pentru mamă, în timpul sarcinii:

sunt obligatorii controalele medicale și investigațiile periodice. Și dacă ai nevoie de ajutor, asigurarea medicală poate fi o soluție financiară care să-ți ofere protecție. În cazul unui eveniment nefericit, dacă ai nevoie de spitalizare îndelungată, este bine să ai parte de cea mai bună îngrijire și de cel mai bun tratament. Informează-te și descoperă asigurarea medicală potrivită nevoilor tale.  

După naștere,

este important să ai un plan clar pentru îngrijirea copilului. Acesta ar trebui să includă alimentația, programul de somn, igiena copilului, precum și câteva idei de activități pentru o dezvoltare sănătoasă. 

Ca părinte,

îți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău. Asta înseamnă să ai posibilitatea să îi securizezi accesul la o educație de calitate și să îi sprijini visurile. Poți începe să pregătești planul de susținere cu o asigurare de viață, cu componentă de economisire Junior Protect Plus.

Este important, în calitate de părinte, să fii pregătit pentru cheltuieli suplimentare care vin odată cu venirea pe lume a unui copil. Acestea pot fi: cheltuieli pentru haine, alimente, medicamente, jucării și multe altele. Este bine să ai o rezervă financiară, un fond de urgență, pentru astfel de cheltuieli, astfel încât să poți organiza rapid și să te adaptezi la situațiile care apar. 

În concluzie, așteptarea unui copil poate fi o perioadă minunată, dar și plină de provocări.  

Care este vârsta legală de pensionare în România?

Pensia pentru limită de vârstă** ți se acordă dacă îndeplinești, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege.  Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi;  stagiul contributiv minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul contributiv complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.  

  • Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi;  
  • stagiul contributiv minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul contributiv complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.  

Sistemul de pensii din România este structurat pe 4 Piloni de pensii

Pilonul I - sistemul public de pensii  - reprezintă un sistem de asigurări sociale finanțat din contribuțiile plătite de angajatori și angajați sistemului public de pensii. Pilonul I de pensie este administrat de Casa Națională de Pensii Publice și este obligatoriu pentru toți angajații din România.  

Pilonul II - fondurile de pensii administrate privat – sunt pensii private obligatorii, administrate de societăţi pe acțiuni. Este un sistem bazat pe aderare obligatorie pentru persoanele cu vârsta până în 35 de ani și opțional pentru persoanele cu vârsta între 35 și 45 de ani. Asigură un venit suplimentar pentru pensionari, în afara sistemului public de pensii. 

Pilonul III - pensiile facultative - reprezinta un fond de pensii private facultative care permite contribuabililor să economisească bani pentru pensie prin contributii in perioada de activitate și să-și completeze pensia de stat cu o sumă suplimentară.  

Suma contributiei la fondul de pensie facultativa este deductibilă fiscal pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro, într-un an fiscal. 

Pilonul IV – pensiile ocupaționale - aderarea este facultativă și contribuția reprezintă suma calculată ca un procent din câștigul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia pe perioada de activitate. 

Hai să vorbim 1:1

În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așează într-un plan financiar. 

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară.  Prezentul document este un  material publicitar realizat exclusiv în scop de informare și nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează baza pentru vreun contract sau obligație de orice natură și nu constituie consultanță de investiții sau consiliere de orice fel. Orice decizie de creditare sau investiție poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete.