Economisirea și investiția
Conform unui studiu realizat de IPSOS, 36% dintre români declară că le ajung banii de la un salariu la altul, ceea ce înseamnă că nu au cum să facă economii. 1 din 3 români (29%) menționează că economisesc lunar. Aceștia sunt tineri, cu vârste cuprinse între 30-39 ani, studii superioare, cu profesii intelectuale și venituri peste medie*.
Economisirea este un comportament ce se dezvoltă prin disciplină și ideal ar fi să se deprindă încă din copilărie.
Termenul de economisire este corelat cu conceptul de stabilitate/ bunăstare financiară. La această stabilitate se ajunge când veniturile minime îți permit atât plata cheltuielilor aferente unui trai zilnic, cât și direcționarea unor sume din propriul buget pentru a-ți asigura un fond de urgență (de minimum 3-6 salarii), bani pe care să-i depui într-un instrument de economisire (ex: conturi de economii și/sau depozite la termen) sau în produse de investiții sau asigurări, în special de cele viață cu componentă de economisire.
Descoperă produsele de economisire de la Raiffeisen Bank:
Investiția te ajută să crești valoarea capitalului acumulat, în timp.
Investiția reprezintă plasarea de capital cu scopul de a obține un potențial câștig suplimentar, în viitor. Prin achizitionarea unor produse financiare de tipul acțiuni, obligațiuni sau fonduri mutuale si deținerea lor pe termen lung, ai posibilitatea de a obține mai mulți bani pentru bugetul tău.
Descoperă soluțiile de investiții de la Raiffeisen Bank:
A economisi nu este același lucru cu a investi.
Sfaturi simple pentru stabilirea realistă a obiectivelor financiare**
Este bine să începi cu autoevaluarea bugetului.
- Analizează-ți cheltuielile și împarte-le după regula 50-30-20 (50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru economisire și/sau investitii).
- stabilește un plan financiar cu obiective pe termen scurt, dar și mediu și lung.
- utilizează conturi și metode de economisire cu scopuri specifice. Astfel, dacă știi că ai un cont de economisire pentru educația copilului tău, nu vei lua bani de acolo pentru a-i folosi în alte scopuri (cum ar fi să cumperi electrocasnice sau altceva).
Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!
În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așează într-un plan financiar bine pus la punct, împreună cu un expert și inovația digitală pentru planificare financiară Raiffeisen Smart Finance.
Referințe:
**Cum putem să avem un comportament financiar sănătos? ⭐ Money Bistro
Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară.
Informațiile prezentate sunt pur orientative și nu antrenează banca în angajamente contractuale.
Depozitele și conturile de economii constituite la Raiffeisen Bank sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor Bancare (FGDB). Plafonul de garantare reprezintă echivalentul în LEI al sumei de 100.000 EUR per deponent, per bancă.
Mai multe detalii despre garantarea depozitelor puteți regăsi în FGDB-Formular pentru informatii oferite deponentilor.
Plata dobânzii se efectuează după reținerea impozitului prin reținere la sursă, conform prevederilor legale în vigoare.
Prezentul document este un material publicitar realizat exclusiv în scop de informare și nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează baza pentru vreun contract sau obligațție de orice natură și nu constituie consultanță de investiții sau consiliere de orice fel. Orice decizie de investiție poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete. Investirea în fonduri de investiții se referă la achiziționarea de unități si nu la activele în care investesc fondurile. Atunci când luați decizia de investiție trebuie să aveți în vedere: (i) posibilitatea pierderii întregii investiții, investițiile în fonduri locale nu sunt garantate de un fond de compensare a investitorilor, (ii) investițiile în fondurile de investiții nu sunt depozite bancare, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare; (iii) performanţele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare; (iv) riscul nerealizării obiectivelor, inclusiv al diminuării / pierderii integrale a capitalului, (v) operaţiunile depind de fluctuaţiile pieţelor financiare asupra cărora intermediarul și SAI nu au influenţă, (vi) veniturile generate de investiție sunt, de regulă, proporționale cu riscul; (vii) profiturile asociate investițiilor în altă monedă decât RON, pot fi influențate de fluctuațiile cursului de schimb valutar, (viii) performanţa viitoare face obiectul impozitării care depinde de situaţia personală a fiecărui investitor şi care se poate schimba în viitor.
Descrierea detaliată a riscurilor se regăsește în cadrul prospectelor de emisiune ale fondurilor, în Documentul cu Informații Esențiale (DIE) și în documentul de prezentare MiFID al Raiffeisen Bank S.A. Înainte de a lua decizia de a investi, vă rugăm să citiţi prospectul de emisiune şi informaţiile-cheie destinate investitorilor, prevăzute la art. 98 din O.U.G. nr. 32/2012, înainte de a investi în acest fond.
Societatea de administrare a investițiilor este S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A., sediu Calea Floreasca nr. 246D, etaj 2, Sector 1, Cod 014476, București, Registrul ASF Autorității de Supraveghere Financiară PJ05SAIR/400019/08.02.2006; Tel: +40213061711; Fax: +40213120533; site: www.raiffeisenfonduri.ro; email: office@raiffeisenfonduri.ro