De când e indicat să-ți faci planuri pentru o pensionare liniștită
Te gândești deja la pensie? Felicitări! Realitatea e simplă: cu cât începi mai devreme să economisești, să investești și să te preocupi de planificarea financiară pentru viitor, cu atât mai ușor te vei bucura de o pensionare lipsită de griji.
Acest ghid îți va oferi sfaturi practice și informații esențiale despre Pensia Facultativă, economii, planuri și fonduri de investiții.
De ce e important să ai un plan financiar care să-ți asigure o pensionare liniștită?
La momentul pensionării veniturile tale se diminuează. Pensia de stat (Pilonul I) și cea privată obligatorie (Pilonul II) nu vor fi suficiente pentru a-ți asigura același standard de viață cu care te-ai obișnuit în perioada de activitate. Există însă alternative prin care să ne suplimentăm veniturile pentru un trai decent la pensionare. Important este să ai un plan bine pus la punct.
Planificarea financiară timpurie te ajută să:
- atingi obiectivele financiare: fie că vrei să călătorești prin lume, să îți cumperi o casă sau să te bucuri de o viață activă la pensie, economiile te vor ajuta să îți realizezi visurile.
- te protejezi de riscuri financiare: o urgență medicală, șomajul sau o criză economică te pot afecta grav, dacă nu ai o rezervă financiară.
- ai o stare de spirit mai bună: planificarea financiară îți oferă liniște sufletească și te ajută să te concentrezi pe prezent, știind că ai grijă de viitorul tău.
Hai să vorbim 1:1 despre cum poti să-ți construiești propriul plan financiar
Pensia Facultativă: soluția pentru a-ți păstra calitatea standardului de viață și după pensionare
Pensia Facultativă (Pilonul III) este sistemul de pensii bazat pe aderare facultativă şi conturi individuale. Aici, economiile tale sunt investite în diverse instrumente financiare, cu potențialul de a obține un randament mai bun. În plus, contribuția ta și beneficiul obținut de tine sunt în relație directă iar tu decizi suma cu care vei contribui lunar.
Este important să ții cont de perioada investițională: cu cât începi contribuțiile la un fond de pensii facutative mai repede, cu atât perioada investițională va fi mai lungă iar beneficiul tău la pensie va fi mai ridicat.
Află mai multe despre Raiffeisen Acumulare Pensie facultativă!
Beneficiile pensiei facultative:
- contribuțiile sunt deductibile fiscal: nu plătești impozit pentru contribuțiile tale, în limita a 400 euro/an.
- posibilitatea de a alege: poți alege fondul de pensii privat care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
- flexibilitate: contribui lunar atât cât vrei, respectând suma minimă de 100 RON si până la maximum 15% din salariul tău lunar brut sau din venitul asimilat acestuia.
- sunt banii tăi: suma acumulată la finalul perioadei de contribuție este 100% a ta. Tu decizi cum o folosești, în condițiile legislației în vigoare la momentul respectiv, iar în caz de deces, aceasta revine moștenitorilor.
Economisirea: sfaturi simple și utile
Investiții pentru viitorul tău
Există o varietate de opțiuni de investiție care te pot ajuta să îți maximizezi economiile. Asigură-te că te informezi bine și alegi fondurile și planurile de investiții care se potrivesc profilului tău de risc și obiectivelor tale financiare.
Hai să vorbim 1:1!
Nu mai aștepta! Poți începe chiar astăzi să-ți planifici o pensionare liniștită și lipsită de griji.
Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară.
Prezentul document este un material publicitar realizat exclusiv în scop de informare și nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează bază pentru vreun contract sau obligație de orice natură și nu constituie consultanță de investiții sau consiliere de orice fel. Orice decizie de investiție poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete.
Investirea în fonduri de investiții se referă la achiziționarea de unități și nu la activele în care investesc fondurile. Atunci când luați decizia de investiție trebuie să aveți în vedere: (i) posibilitatea pierderii întregii investiții, investițiile în fonduri locale nu sunt garantate de un fond de compensare a investitorilor, (ii) investițiile în fondurile de investiții nu sunt depozite bancare, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare; (iii) performanţele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare; (iv) riscul nerealizării obiectivelor, inclusiv al diminuării / pierderii integrale a capitalului, (v) operaţiunile depind de fluctuaţiile pieţelor financiare asupra cărora intermediarul și SAI nu au influenţă, (vi) veniturile generate de investiție sunt, de regulă, proporționale cu riscul; (vii) profiturile asociate investitiilor în altă monedă decât RON, pot fi influențate de fluctuațiile cursului de schimb valutar, (viii) performanţa viitoare face obiectul impozitării care depinde de situaţia personală a fiecărui investitor şi care se poate schimba în viitor.
Descrierea detaliată a riscurilor se regăsește în cadrul prospectelor de emisiune ale fondurilor, în Documentul cu Informații Esențiale (DIE) și în documentul de prezentare MiFID al Raiffeisen Bank S.A. Înainte de a lua decizia de a investi, vă rugăm să citiţi prospectul de emisiune şi informaţiile-cheie destinate investitorilor, prevăzute la art. 98 din O.U.G. nr. 32/2012, înainte de a investi în acest fond.
Este important să citiți Prospectul detaliat al schemei de pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, autorizat prin Decizia CSSPP nr. 210/17.06.2008, înscris în registrul CSSPP FP3-1082, înainte de a deveni participant la acest fond. Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Randamentul mediu ipotetic nu reprezintă o estimare sau o prognoză referitoare la performanțele viitoare ale fondului. Acesta poate suferi modificări. Documentele Fondului de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare pot fi consultate gratuit pe https://www.raiffeisenfonduri.ro/pensii/raiffeisen-acumulare/.
Societatea de administrare a investițiilor este S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A., sediu Calea Floreasca nr. 246D, etaj 2, Sector 1, Cod 014476, București, Registrul ASF Autorității de Supraveghere Financiară PJ05SAIR/400019/08.02.2006; Tel: +40213061711; Fax: +40213120533; site: www.raiffeisenfonduri.ro; email: office@raiffeisenfonduri.ro