Skip to main content

Cum să gestionezi bugetul familiei

Bugetul de familie este un plan pentru întreaga gospodărie și include veniturile și cheltuielile tuturor membrilor familiei tale. Este la fel de important ca propriul buget, dar gestionarea lui este mai complexă.  

Cu puțină matematică și motivație, crearea unui buget de familie nu ar trebui să fie prea complicată. Iar în acest articol vei găsi 5 pași simpli prin care poți crea bugetul familiei tale. 

5 pași pentru crearea bugetului de familie

1. Calculează venitul familiei

Primul pas este să aduni toate veniturile dintr-o lună. Notează atât venitul fix, salariile pe care vă puteți baza oricând, cât și orice câștig suplimentar care provine dintr-o chirie, un hobby sau din alte activități  independente. 

2. Notează cheltuielile lunare ale familiei

aici intră toate cheltuielile lunare, inclusiv nevoile și dorințele pe care le au toți membrii familiei. Nu uita, acestea diferă de la o familie la alta. „Necesitățile” vor include, probabil, costurile de locuință, îngrijirea copiilor, cheltuielile cu alimentele, costuri de transport public sau cu mașina, utilități, taxe de internet, abonamente de telefonie. Dorințele sunt acele costuri pentru activități, bunuri sau servicii pe care vi le doriți și, ideal ar fi să nu lipsească: ieșiri în oraș, la teatru sau film, excursii, haine noi sau cursuri.

3. Evaluează venitul net

Din venitul total al familiei scade costurile/cheltuielile lunare și vei avea una dintre situațiile bugetare: 

Buget bază zero. Când Venitul TOTAL – Cheltuieli = 0 

Excedentul bugetar – este acel surplus obținut după ce ai scăzut cheltuielile din venit și ți-au mai rămas bani. Aceste fonduri pot fi alocate pentru economii  sau viitoare investitii financiare sau pentru orice datorii care urmează să fie plătite. 

Deficitul bugetar - apare atunci când suma cheltuielilor înregistrate pe familie este mai mare decât venitul acumulat. 

4. Decideți împreună o strategie de economisire, dacă aveți excedent bugetar.

Odată ce știi ce rămâne în fiecare lună, consultă-te cu membrii familiei și decideți o strategie de economisire pentru fondurile suplimentare. Aici, nu există bine sau greșit. Poate vreți să puneți bani deoparte pentru pensie sau pentru un avans pentru casă/ mașină, etc. Poate doriți să economisiți pentru o vacanță în familie sau o vreți să organizați o petrecere de aniversare pentru copilul vostru. Important este să vorbiți despre bani și să aveți controlul finanțelor voastre.

5. Examinează și eficientizează

Implică toată familia în procesul de planificare, alcătuire și respectare a bugetului. Folosește diferite aplicații de gestionare a veniturilor și cheltuielilor sau consultă un expert financiar care te va ajuta să optimizezi bugetul prin reducerea unor cheltuieli și stabilirea unor obiective de economisire. 

De ce este important să existe un buget de familie?

Bugetul familiei are multe avantaje și discuțiile pe tema banilor nu trebuie să fie un subiect tabu. Dacă aveți o evidență comună a banilor care intră și ies din casă, atunci nu vă veți întreba niciodată “Pe ce s-au dus banii?”. 

Utilizarea metodei 50-30-20 se aplică atât la bugetul individual, cât și la cel de familie. Este una dintre cele mai populare strategii de planificare financiară prin care îți împarți cheltuielile în trei categorii: 50% din venituri sunt alocate pentru cheltuieli esențiale, necesități, 30% pentru cheltuieli opționale și 20% pentru economii și/ sau investiții. 

Instrumente bancare disponibile la Raiffeisen Bank pentru menținerea unui plan financiar

Alege varianta de economisire potrivită ție și familiei tale. Poți face mai multe cu banii tăi dacă optezi pentru un cont de economii, depozite flexibile (Flexidepozit) sau depozite la termen.  

Dacă ești deja client Raiffeisen, folosește aplicația SmartMobile și activează SavingBox pentru a economisi automat. Alegi procentul pe care vrei să îl pui deoparte, la fiecare plată cu cardul tău de debit de la Raiffeisen. Suma se transferă automat, din contul tău în lei în contul tău de economii, la care ai dobândă.    

Fondurile de investiții îți stau oricând la dispoziție, atât pentru sumele deținute deja, cât și pentru a lua startul cu sume lunare recurente, prin intermediul planurilor de investiții.  

Hai să vorbim 1:1! 

În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așează într-un plan financiar  bine pus la punct.    

Referință: 

Tips for creating a family budget - N26 

How to Make a Family Budget (whattoexpect.com)  

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară.    Prezentul document este un  material publicitar realizat exclusiv în scop de informare și nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează baza pentru vreun contract sau obligație de orice natură și nu constituie consultanță de investiții sau consiliere de orice fel. Orice decizie de investiție poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete. Investirea în fonduri de investiții se referă la achiziționarea de unități și nu la activele în care investesc fondurile.  Atunci când luați decizia de investiție trebuie să aveți în vedere:  (i) posibilitatea pierderii întregii investiții, investițiile în fonduri locale nu sunt garantate de un fond de compensare a investitorilor, (ii) investițiile în fondurile de investiții nu sunt depozite bancare, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare; (iii) performanțele din trecut nu constituie o garanție pentru viitor, (iv) riscul nerealizării obiectivelor, inclusiv al diminuării / pierderii integrale a capitalului, (v) operaţiunile depind de fluctuaţiile pieţelor financiare asupra cărora intermediarul și SAI nu au influenţă, (vi) veniturile generate de investiție sunt, de regulă, proporționale cu riscul; (vii) profiturile asociate investițiilor în altă monedă decât RON, pot fi influențate de fluctuațiile cursului de schimb valutar, (viii) performanţa viitoare face obiectul impozitării care depinde de situaţia personală a fiecărui investitor şi care se poate schimba în viitor. Te rugăm să te adresezi unui expert Raiffeisen Bank pentru a te ajuta să-ți construiești chiar tu un plan financiar.