Skip to main content

Cheltuieli cu cap vs. planificare financiară

Cheltuielile inteligente și planificarea financiară oferă tehnici și strategii similare, ambele cu scopul de a te ajuta să-ți gestionezi cât mai bine finanțele proprii. Ele au la bază analiza și evaluarea permanentă a banilor existenți, pentru a avea un control financiar cât mai bun în viitor. 

Ce înseamnă să faci cheltuieli inteligente?

Cheltuielile inteligente sunt acțiuni repetitive prin care dezvolți „obiceiuri înțelepte și responsabile” în privința administrării banilor tăi. Astfel, în timp, ajungi să ai o sănătate financiară bună. Prin această tehnică, de a cheltui inteligent, iei decizii cu impact asupra situației financiare actuale și viitoare, ești atent la alegerile zilnice care contribuie pozitiv la bunăstarea ta financiară. 

Sfaturi pentru a face cheltuieli inteligente

Stabilește un buget

(și ramâi în limitele stabilite) un buget trebuie să fie în concordanță cu veniturile tale. Scade din venitul lunar total doar cheltuielile lunare pe care le știi și le faci periodic. Urmărește permanent cheltuielile, astfel încât să identifici zonele care pot fi ajustate, adică acele cheltuieli care pot fi reduse. Identifică tiparele tale de consum!

Utilizează carduri de cumpărături

ai posibilitatea să cumperi astăzi și să plătești mai tărziu, fie în rate fixe fără dobândă, la partenerii stabiliți de bancă, fie în rate cu dobândă redusă. Este important ca la data scadentă a lunii următoare să te asiguri că ai pus banii la loc pe card, astfel încât să nu fii nevoit să plătești dobânda.  Ideal ar fi să folosești aceste carduri doar în cazuri excepționale și să eviți gradul de îndatorare, o perioadă de timp. De asemenea, ai și varianta în care le folosești și alegi opțiunea de a beneficia de "până la 56 de zile de grație". Ce înseamnă asta? Că nu plătești dobândă pentru plățile la comercianți dacă rambursezi integral până la data scadentă, suma menționată la rubrica “Suma totală de plată în perioada curentă” din raportul de activitate.

Economisește

uneori, cel mai inteligent mod de a cheltui bani este să-i investești în viitor. Stabilește obiective specifice, cum ar fi economisirea și/ sau investirea banilor pentru o mașină, o casă sau pentru menținerea unui standard de viață la vârsta pensionării. 

Ce este planificarea financiară?

În esență, planificarea financiară este o abordare în două direcții care te ajută, pe de o parte să gestionezi situația financiară actuală, iar pe de altă parte te învață să îți stabilești obiective pe termen scurt, mediu sau lung.  Pentru elaborarea unui plan finaciar este nevoie de calcularea unui buget cu ajutorul veniturilor și cheltuielilor existente.   

Sfaturi pentru crearea unui plan financiar

Colaborează cu un expert financiar care te va ajuta să-ți stabilești obiective realiste. 

  • Creează un buget folosind regula 50-30-20.
  • Astfel vei avea controlul cheltuielilor lunare împărțite pe categorii de necesități-dorințe-economii și/ sau investiții
  • Nu îți planifica doar situațiile de urgență. Gestionează atent datoriile și evită să faci datorii suplimentare. 
  • Ajustează permanent cheltuielile.  Începe chiar de azi să faci cheltuieli inteligente și vei observa eficiența în bugetul tău!  

Începe chiar de azi să faci cheltuieli inteligente și vei observa eficiența în bugetul tău!  

Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!

Poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așează într-un plan financiar bine pus la punct, cu ajutorul instrumentului digital pentru planificare financiară  Smart Finance de la Raiffeisen Bank. 

Prezentul document este un  material publicitar realizat exclusiv în scop de informare și nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează baza pentru vreun contract sau obligație de orice natură și nu constituie consultanță de investiții sau consiliere de orice fel. Orice decizie de investiție poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete. 

Te rugăm să te adresezi unui expert Raiffeisen Bank pentru a te ajuta să-ți construiești chiar tu un plan financiar.