Asigurările, o investiție în tine
România este una dintre ţările europene cu cea mai scăzută rată de penetrare a asigurărilor de viaţă în PIB, de 0,20% faţă de 3,93% media la nivel european, iar piaţa de asigurări de viaţă înregistrează o evoluţie lentă*. Cifrele sunt corelate cu situația existentă în România, cu puterea de cumpărare scăzută pe fondul inflaţiei crescute, dar și cu lipsa educației financiare în rândul populației.
O vulnerabilitate a pieței de asigurări o reprezintă și gradul de concentrare ridicat atât pe piața asigurărilor auto obligatorii (RCA), cât și pe cea aferentă asigurărilor auto facultative.
Cu toate acestea, la nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare active, la finalul anului 2023, a fost de aproximativ 16,1 milioane, în creștere cu 3,8% față de numărul contractelor din 2022. În cazul contractelor de asigurări de viață, la finalul anului 2023 se înregistra o creștere cu ~26% față de anul precedent**.
Ce tipuri de asigurări există și cum poți face cea mai bună alegere?
Dacă vrei să alegi o asigurare, este important să identifici corect nevoia și ceea ce vrei să protejezi. Totodată, trebuie să înțelegi că prin asigurările de viață, de sănătate și pensiile private faci o investiție în viitorul tău și în cel al familiei tale. Prin această investiție îți asiguri un trai liniștit, ferit de surprize neplăcute***.
Piața de asigurări din România oferă o gamă variată de produse de asigurări:
- Asigurări de viață - includ asigurările de viață cu risc și asigurările de viață cu componenta de economisire sau investiție. Ele oferă protecție financiară în cazul decesului sau invalidității persoanei asigurate. La Raiffeisen Bank ai asigurarea de viață în caz de accident, asigurarea de viață cu componentă de economisire garantată și asigurarea de viață atașată creditelor.
- Asigurări private de sănătate– îți acoperă cheltuielile medicale, inclusiv consultații, intervenții chirurgicale, imagistică, analize și tratamente.
- Asigurări auto - includ asigurările de răspundere civilă auto (RCA), asigurările CASCO și asigurările de accidente pentru pasageri.
- Asigurări facultative de locuință - acestea acoperă riscurile legate de locuință. Este important să știi că nu poți încheia o asigurare facultativă de locuință dacă nu ai încheiat, în prealabil o asigurare obligatorie. De asemenea, trebuie să reții faptul că asigurarea obligatorie acoperă doar trei evenimente (cutremure, inundații, alunecări de teren), în limita prevăzută de lege, în timp ce asigurarea facultativă acoperă mult mai multe riscuri (incendii, răspundere civilă față de terți, furt, vandalism asupra clădirii și bunurilor, fenomene electrice, cheltuieli de reparații, etc).
- Asigurări de călătorie - oferă acoperire în cazul unor evenimente neprevăzute care pot apărea în timpul deplasărilor în străinătate, cum ar fi îmbolnăvirea, pierderea bagajelor sau actelor. Poți să-ți protejezi planurile de călătorie cu asigurarea Explore the World de la Raiffeisen Bank, oferită de partenerul UNIQA Asigurări S.A.
- Asigurări de afaceri – aici sunt incluse asigurările de proprietate comercială, asigurările de răspundere civilă comercială și asigurările de sănătate pentru angajați.
- Asigurări de risc - acoperă riscuri specifice, cum ar fi asigurările de transport (permit asigurarea bunurilor care fac obiectul transportului, inclusiv cheltuielile de transport, vamale, precum și alte cheltuieli asemănătoare) sau asigurările de risc atașate creditelor.
Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine!
Referințe:
Business MAGAZIN. De ce România este una dintre ţările Europene cu cea mai scăzută. (zf.ro)
Autoritatea de Supraveghere Financiară - 2023 - RAPOARTE PIAȚA ASIGURĂRILOR (asfromania.ro)
Cum îți asiguri banii ⭐ Money Bistro
Această prezentare nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează baza pentru vreun contract sau obligație de orice natură. Orice decizie de cumpărare a unui produs de asigurare poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete pusă la dispoziție de Societatea de Asigurări și nu trebuie făcută pe baza documentelor atașate. Aceste documente nu constituie consultanță în sensul legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări și a normelor emise în aplicarea acesteia, sau consiliere de orice fel.
Pentru a vă ajuta să înțelegeți principalele informații contractuale ale produsului de asigurare vă rugăm să consultați Documentele de informații produs (PID) puse la dispoziție de către Societatea de asigurări prin intermediul Raiffeisen Bank, acestea putând fi obţinute gratuit și în orice agenție Raiffeisen Bank sau aici: Asigurari online UNIQA (raiffeisen.ro).
Asigurator: UNIQA Asigurări de viață S.A., persoană juridică română, cu sediul social în București, Str. Nicolae Caramfil, nr. 25, Sector 1, București, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. J/40/23525/1992, CUI 1589754, Autorizată de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară, fostă Comisia de Supraveghere a Asigurărilor) prin Decizia nr. 289 din 08.04.2010, Cod Unic în Registrul Asiguratorilor: RA – 003/2003, cod LEI: 529900L3YL1512DQN720, Telefon Contact Center: 0374.400.410, e-mail: viata@uniqa.ro; Website: www.uniqa.ro.
Intermediar de asigurări Agent Afiliat: Raiffeisen Bank S.A., persoană juridică română, cu sediul în București, Calea Floreasca, nr. 246D, Clădirea de birouri FCC, sector 1, cod poștal 014476, având codul unic de înregistrare 361820, înregistrată în Registrul Comerțului sub nr. J40/40/1991, înregistrată în Registrul Bancar sub nr. RB-PJR-40-009/1999, Cod Unic de Înregistrare în Registrul Intermediarilor în asigurări RAJ - 500196 înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară și care poate desfășura activitatea de intermediere în baza contractului de agent încheiat cu Asigurătorul.; Tel: +4 021 306 3007; Website: www.raiffeisen.ro; e-mail: centrala@raiffeisen.ro