Skip to main content

ABC-ul planificării financiare: cum îi inveți pe cei mici despre bani.

Dacă ești părinte și vrei să-i oferi copilului tău o educație financiară, trebuie să te asiguri că stăpânești câteva reguli de bază, de planificare financiară. 

Ce este planificarea financiară?

Planificarea financiară* este un proces care presupune evaluarea situației tale financiare actuale, identificarea obiectivelor și elaborarea unui plan concret. Este recomandat să parcurgi etapele în colaborare cu un expert financiar, care te poate ghida și învăța să-ți gestionezi cât mai bine finanțele.  Bugetarea este o tehnică de bază a planificării financiare cu ajutorul căreia analizezi cu atenție cheltuielile, le ajustezi în funcție de necesități, iar pe termen lung urmărești să elimini costurile inutile. 

Regula 50–30–20 pentru planificarea bugetului

Fii propriul tău observator și împarte bugetul financiar în trei categorii, cu ajutorul metodei 50–30–20: 

  • 50%  din venit să reprezinte cheltuieli zilnice pentru satisfacerea nevoilor: întreținere/ chirie locuință, coș zilnic de cumpărături, facturi utilități, rate; 
  • 30%  din venit să reprezinte sume pentru îndeplinirea  dorințelor: diverse experiențe (teatru, film, concert), ieșiri cu prietenii, achiziții de haine, cărți, investiție în propria dezvoltare (cursuri), vacanțe, etc. 
  • 20% din venit să reprezinte sume alocate pentru economisire și/ sau investiții (depozit, cont de economii, fond de pensie facultativă, planuri de investitii, asigurari). Și totul începe cu un fond de urgență, acea rezervă care îți va oferi protecție în cazul unor cheltuieli neprevăzute. 

Descoperă soluțiile Raiffeisen Bank!

Hai să vorbim 1:1 despre cum poți să-ți construiești propriul plan financiar

Cum deprindem obiceiuri financiare?

Problemele financiare cu care se confruntă un adult de-a lungul vieții sunt de fapt consecința modului în care a fost învățat să se uite la bani, încă din copilărie. Obiceiurile se dezvoltă prin repetiție. Este bine ca școala să intervină în educația financiară a copiilor, pentru că pedagogii sunt pregătiți să se adreseze acestora în funcție de nivelul lor de înțelegere.  

Iată câteva exemple concrete pentru a le aplica în relația cu un copil**: 

  • ajută-l să înțeleagă, de la o vârstă mică, ce înseamnă termenii: "economisire", "investiție" și "datorie".  
  • arată-i valoarea banilor prin exemple concrete și lasă-l să decidă singur dacă dorește să cheltuie pentru satisfacerea unor nevoi sau dorințe mici, de moment, sau să economisească pentru îndeplinirea unei dorințe mai mari, în viitor. 
  • împarte cheltuielile în funcție de nevoi (exemplu: o carte, un stilou) și dorințe (exemplu: o bicicletă, un film la cinema), folosind exemple concrete din viața copilului. 
  • faceți împreună o listă de necesități și explică-i ce anume ar putea să cumpere din suma pe care o are, astfel încât să înțeleagă valoare banilor. 
  • învață-l să facă economii, încă de la 5-6 ani, să pună bani în pușculiță, în mod regulat. În acest fel va dezvolta un comportament de economisire care-l va ajuta la vârsta adultă.  
  • motivează-l să economisească, stabilind obiective de economisire concrete, palpabile și pe termen scurt. Ai grijă să-l validezi când cumpără ceva din banii lui, astfel încât să-l ajuți să capete încredere în el și în alegerile pe care le face. 
  • chiar dacă alocația face parte din bugetul de familie și poate ai decis să o depui într-un cont până va împlini vârsta de 18 ani, n-ar strica dacă i-ai lăsa  libertatea de a gestiona o sumă din această alocație. Îl încurajezi, astfel, să devină independent financiar. 

Hai să vorbim 1:1 despre ceea ce contează pentru tine. ​

În orice moment al vieții ești, poți face mai multe cu banii tăi când posibilitățile se așează într-un plan financiar gândit cu și pentru tine, împreună cu un expert și inovația digitală pentru planificare financiară personalizată Smart Finance. 

Referințe: 

What Is Financial Planning? Definition, Meaning and Purpose | SmartAsset 

Educația financiară a copiilor. Scurt ghid pentru părinți ⭐Money Bistro   

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie consultanță financiară.   

Prezentul document este un material publicitar realizat exclusiv în scop de informare și nu reprezintă o solicitare a unei oferte, nu formează baza pentru vreun contract sau obligație de orice natură și nu constituie consultanță de investiții sau consiliere de orice fel. Orice decizie de investiție poate fi făcută numai pe baza unei documentații complete.  Investirea în fonduri de investiții se referă la achiziționarea de unități și nu la activele în care investesc fondurile.  Atunci când luați decizia de investiție trebuie să aveți în vedere:  (i) posibilitatea pierderii întregii investiții, investițiile în fonduri locale nu sunt garantate de un fond de compensare a investitorilor, (ii) investițiile în fondurile de investiții nu sunt depozite bancare, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare; (iii) performanțele din trecut nu constituie o garanție pentru viitor, (iv) riscul nerealizării obiectivelor, inclusiv al diminuării / pierderii integrale a capitalului, (v) operaţiunile depind de fluctuaţiile pieţelor financiare asupra cărora intermediarul și SAI nu au influenţă, (vi) veniturile generate de investiție sunt, de regulă, proporționale cu riscul; (vii) profiturile asociate investițiilor în altă monedă decât RON, pot fi influențate de fluctuațiile cursului de schimb valutar, (viii) performanţa viitoare face obiectul impozitării care depinde de situaţia personală a fiecărui investitor şi care se poate schimba în viitor. Descrierea detaliată a riscurilor se regăsește în cadrul prospectelor de emisiune ale fondurilor, în Documentul cu Informații Esențiale (DIE) și în documentul de prezentare MiFID al Raiffeisen Bank S.A. Înainte de a lua decizia de a investi, vă rugăm sa citiţi prospectul de emisiune şi informaţiile-cheie destinate investitorilor, prevăzute la art. 98 din O.U.G. nr. 32/2012, înainte de a investi în acest fond.