Skip to main content
Evitarea fraudelor online

Evitarea fraudelor online

Unele lucruri sunt prea frumoase ca să fie adevărate.
Așa că-ți sărim în ajutor cu câteva sfaturi pentru cumpărături online în siguranță.

Evită fraudele din galeria 'Prea frumos ca să fie adevărat'
Când vine vorba de cumpărături online, ce comanzi nu e întotdeauna ce primești. Unele oferte sau concursuri online sunt prea frumoase ca să fie adevărate, fiind acoperire pentru o posibilă fraudă.

Preluarea și fraudarea informațiilor bancare

Phishing-ul sau ,,pescuirea de date online'' este o formă de preluare și fraudare a informațiilor bancare. ,,Pescuirea'' informațiilor se poate face prin intermediul unor site-uri false, care pretind să reprezinte bănci sau firme cunoscute și atrag utilizatorii prin reduceri necrezut de mari, concursuri sau anunțuri alarmante.

Cu alte cuvinte, unele lucruri sunt prea frumoase pentru a fi adevărate, așa că ți-am pregătit câteva sfaturi pentru cumpărături online în siguranță, ca să te asiguri că ce plătești e ce primești:

• Folosește doar site-urile pe care le cunoști sau de pe care ai mai comandat. De asemenea, poți apela la forumuri pentru review-uri sau poți verifica pagina oficială a site-ului pentru mai multe informații.

• Asigură-te că pagina pe care o folosești pentru cumpărături este securizată, mai ales pagina în care iți introduci datele cardului. Acest aspect este marcat în link-ul site-ului, printr-un 'S', astfel: https:// și nu http://.

• Nu folosi rețele Wi-fi publice, deoarece acestea sunt nesecurizate și pot fi ușor accesate de către oricine e în rețea. Recomandăm conexiunea internet de acasă sau datele mobile din abonament.

• Nu răspunde niciunei solicitări de a divulga parola, codul PIN, numărul de card! Raiffeisen Bank nu va colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale (parolă, număr întreg de card sau cod PIN).

Verificarea periodică a tranzacțiilor

În plus, Raiffeisen Bank oferă câteva soluții pentru a te asigura că informațiile și cardul tău sunt protejate:

• Verifică frecvent istoricul tranzacțiilor în Smart Mobile că să fii la curent cu orice plata efectuată. Sau activează-ți notificările push din Smart Mobile. Primeșți gratuit notificări de tip push pentru tranzacțiile de pe conturile tale dacă ai setările active în Smart Mobile. Ai controlul banilor tăi, chiar dacă ești la cumpărături, faci un schimb valutar, îți intra salariul sau împrumuți bani unui prieten. Vezi instant ce se întâmplă cu banii tăi.

• Dacă observi o tranzacție suspectă, ne poți suna non-stop la *2000 sau 004 021 306 3002. Toate cardurile Raiffeisen Bank respectă standardele 3D Secure. Standardul de securitate 3D Secure nu este folosit peste tot în Europa sau în lume. Faptul că într-un site se cere parola 3D Secure nu este un motiv de îngrijorare. Simplul fapt că ai un card înrolat în 3D Secure îți oferă protecție, indiferent că un anume comerciant cere sau nu parola.

• În cazul unei situații suspecte, blochează-ți și reemite-ți singur cardul direct din aplicația de mobile banking Smart Mobile sau poți chiar merge într-o agenție Raiffeisen Bank unde vei completa formularul ,,Cerere de înlocuire a cardului sau a codului PIN''. Mai poți suna oricând la *2000 daca ai nevoie de ajutor.

Protejarea informațiilor personale

IMPORTANT!

Rămâi vigilent în ceea ce privește email-urile, apelurile telefonice, mesajele tip SMS / WhatsApp ori de pe diferite site-uri care solicită date cu caracter personal. Nu oferi date precum numărul cardului, codul PIN, coduri de activare, de autentificare, parole, cod 3D secure, parola statică, codul pentru înrolarea cardului în Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay. Angajații Raiffeisen nu îți vor cere niciodată astfel de date.

Întrebări frecvente

Este un program care blochează traficul nedorit între calculatorul tău și internet.

Considera-l un dispozitiv de filtrare si criptare care sta intre calculatorul tau si Internet. Tu alegi ce programe si aplicatii se pot conecta la internet: poti permite accesul programului autorizat Outlook Express, dar poti restrictiona accesul unui program suspect.

Da. Odata instalat, acest program nu necesita prea multa atentie, iar majoritatea firewall-urilor sunt livrate cu un set de instructiuni de urmat “pas cu pas”.

Hackerii cauta noi modalitati de a ataca calculatoarele. Cand este descoperita o noua vulnerabilitate, companiile de software lanseaza pe piata un program care sa inlature amenintarea (patch).

Unele programe vizeaza aspecte esentiale. Daca nu le ai, calculatorul tau este deschis hackerilor, un risc pe care nu ti-l poti asuma!

Poate ca asa este, insa, daca te protejezi, poti obtine performante mai bune ale calculatorului si o imbunatatire a securitatii informatiilor. De asemenea, iti protejezi calculatorul impotriva virusilor care nu sunt detectati cu programele anti-virus pe care le ai instalate.

Ar trebui sa verifici protectia calculatorului lunar, desi unele programe se actualizeaza automat.