Filmul despre Tudor Arghezi realizat de Oana Pellea
Filmul despre Tudor Arghezi realizat de Oana Pelleain premiera absoluta in platforma art.raiffeisen.ro
Bucuresti, 20 iunie 2022 - Filmul despre Tudor Arghezi, realizat de actrita Oana Pellea se lanseaza astazi, in premiera absoluta, in Raiffeisen Art Proiect - Stagiune Virtuala (https://art.raiffeisen.ro/). Este cel de-al 6-lea capitol din „Intalnirile Oanei Pellea”, o serie de filme despre autori romani-reper create special pentru difuzare gratuita prin platforma art.raiffeisen.ro.
„Prin #StagiuneaVirtuala din Raiffeisen Art Proiect reusim sa oferim publicului din Romania si de pretutindeni prilejul sa redescopere autorii romani prin aceste inedite filme-eseu create de actrita Oana Pellea. Acum se adauga seriei si capitolul dedicat lui Tudor Arghezi si cred ca vom descoperi multe aspecte inedite despre poetul si ganditorul de la Martisor in acest film original”, spune Corina Vasile, director de Comunicare si Sustenabilitate la Raiffeisen Bank Romania.
Filmul „Intalnirile Oanei Pellea – Capitolul 6: Tudor Arghezi” propune un unghi inedit prin care sa re-descoperim geniul lui Arghezi, sa ii exploram inteligenta si umorul, profunzimea si sarcasmul usturator. Filmul dureaza 33 de minute si poate fi urmarit exclusiv si gratuit in sectiunea „Teatru” din platforma Raiffeisen Art Proiect – art.raiffeisen.ro. Oana Pellea: „Arghezi are o asa de mare si de complexa personalitate, incat mi-a fost greu sa aleg o fateta a geniului lui. Am incercat sa vorbesc putin despre personalitatea lui, poezia lui, povestile pentru copii... si, mai ales, despre poezia de profunda interogare a sinelui, a relatiei lui cu Dumnezeu. Nu stiu cum as putea sa il caracterizez pe scurt pe Arghezi... Pot doar inlantui cuvinte: inteligenta ca un tais de cutit, cinste cu sine, critic cu sine si cu ceilalti, hatru, mult umor inteligent, sarcasm, cautator de adevaruri, iubitor de tot ce inseamna viata. Intotdeauna am avut senzatia ca priveste tot printr-o lupa enorma."
Filmul dedicat lui Tudor Arghezi face parte din seria ”Intalnirile Oanei Pellea – Cuvintele dintre mine si tine”, prin care actrita si echipa ei de la Asociatia Goong intreprind un curajos si original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura romana. Aceste eseuri-video sunt special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod combina un nivel documentar, care valorifica multe informatii inedite, recuperate din arhive, cercetari de manuscrise si materiale epistolare din muzee sau fundatii private. Informatiile astfel colectate sunt apoi combinate in dramatizarea originala propusa de Oana Pellea, imbinate cu efecte de video design si tehnici inovatoare de animatie sau banda desenata, propuse de scenograful si ilustratorul Vladimir Turturica, rezultand un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid intre teatru, animatie si documentar.
Oana Pellea: „Este o plecaciune fata de acesti autori geniali. Sunt eseuri facute din iubire si respect enorm. Mi-as dori foarte tare ca elevii sa aiba acces la aceste eseuri. Pot constitui un material de studiu, dar mai ales vor decoperi un alt unghi de a vorbi despre acesti autori. Sper ca cei care vizionaza filmele sa se reindragosteasca sau indragosteasca de acesti autori care prin opera lor au intrat in patrimoniul national.”
Eseul video dedicat lui Tudor Arghezi (21 mai 1880 – 14 iulie 1967) este cel de-al saselea capitol din seria „Intalnirile Oanei Pellea-Cuvintele dintre mine si tine”. Seria a debutat in decembrie 2020, cu un prim Capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). In 2021, au fost publicate Capitolul 2 - dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), Capitolul 3 - dedicat dramaturgului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 - 9 iunie 1912), Capitolul 4 - dedicat poetului Nichita Stanescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) si Capitolul 5 – dedicat scriitorului Gellu Naum (1 august 1915 – 29 septembrie 2001).
Oana Pellea: „Spiritul unui creator, si mai ales al unui creator de geniu cum a fost Arghezi, ramane viu pentru totdeauna prin opera sa. Ajunge doar sa deschizi o carte si spiritul creatorului te ia de mana si plonjezi in universul sau. Poezia lui Arghezi are teme universale... Teme care nu se demodeaza, care nu tin de trend. Teme ca nasterea, moartea, dragostea, autointerogare, spirit si materie. Sunt teme in care ne recunoastem toti, indiferent de moda sau incadrare in timp.”
Platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuala a fost lansata in luna iunie 2020, cu intentia de a crea un hub cultural online, unde legatura dintre artisti si public sa poata continua, in pofida restrictiilor impuse de pandemie. Pana in prezent, peste 150 de proiecte culturale au putut fi urmarite pe platforma Raiffeisen Art Proiect in cele patru sectiuni: Teatru, Muzica, Explorator si Conversatii. Platforma a fost urmarita de peste 250.000 de spectatori virtuali din Romania, dar si din alte tari, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franta etc.
Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani in sprijinirea artei si culturii romanesti, considerand ca trebuie sa-si aduca aportul la dezvoltarea Romaniei si in acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din Romania si a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite sa deschida cat mai multe cai de dialog intre public si artisti. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales sa fie partener de traditie al unor importante manifestari culturale romanesti: Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo, Festivalul International de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act si Asociatia Goong. Raiffeisen Bank sustine, de asemenea, proiecte care promoveaza patrimoniul cultural al Romaniei, printre care Via Transilvanica si Cronicarii Digitali.
Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro;