Raiffeisen Bank finanteaza 83 de startup-uri romanesti cu peste 3 milioane de euro in total
Programul factory by Raiffeisen Bank si-a desemnat castigatorii editiei a doua dintre cele 315 de proiecte depuse si dupa 127 de interviuri cu antreprenori.
- In cea de-a doua editie a programului factory by Raiffeisen Bank, 83 de startup-uri romanesti vor primi finantari in valoare totala de peste 3 milioane de euro;
- Fata de prima editie, numarul proiectelor castigatoare, dar si valoarea totala a finantarilor s-au triplat;
- 74% dintre antreprenori au aplicat pentru finantari care le vor permite sa investeasca in dezvoltarea afacerii lor, in timp ce 26% urmaresc cresterea capitalului de lucru;
Bucuresti, 19 iunie 2019 - Programul factory by Raiffeisen Bank si-a desemnat castigatorii editiei a doua dintre cele 315 de proiecte depuse si dupa 127 de interviuri cu antreprenori. Comparativ cu editia precedenta, „fabrica de antreprenori” Raiffeisen Bank a atras anul acesta de trei ori mai multi participanti creativi si dornici de a-si construi propriul business. Din 315 proiecte inscrise, 83% provin din mediul urban, iar 17% din mediul rural. Cele mai multe proiecte castigatoare sunt din regiunea Bucuresti-Ilfov si judetele Cluj, Galati, Ialomita si Iasi. Cele 83 de startup-uri finantate in acest an activeaza in domeniul serviciilor (39%), al productiei (35%), IT&C (13%) sau al educatiei (7%).
„Antreprenorii aflati la inceput de drum au nevoie, pe langa sustinere financiara, de un partener de incredere pe termen lung, pentru a-si putea pune planurile in aplicare. Tocmai de aceea, in 2018 am lansat factory by Raiffeisen Bank, un program care nu ofera doar finantare antreprenorilor romani, ci le da posibilitatea de a interactiona cu experti care pot sa-i ajute sa inteleaga mai bine etapele prin care trec pentru a-si dezvolta afacerea. Anul acesta am avut de trei ori mai multi aplicanti, fata de prima editie, iar acest lucru ne confirma tendinta de crestere a numarului celor care doresc sa-si schimbe statutul de angajat cu cel de antreprenor”, a declarat Vladimir Kalinov, vicepresedinte retail la Raiffeisen Bank.
Alocarea a peste 3 milioane de euro pentru creditarea unor startup-uri in Romania este o premiera pentru Raiffeisen Bank. In primavara acestui an, un studiu online realizat pentru Raiffeisen Bank releva faptul ca unul din doi romani isi doreste sa inceapa propria afacere. Acest interes al romanilor de a deveni antreprenori s-a reflectat in numarul mare de inscrieri in programul factory by Raiffeisen Bank din acest an, dar si in calitatea proiectelor inscrise. „Nu ne-a fost deloc usor sa alegem castigatorii si de aceea am hotarat sa finantam de trei ori mai multe proiecte, fata de editia de anul trecut si fata de ce ne-am propus initial”, a spus Vladimir Kalinov.
Cele trei etape ale programului factory by Raiffeisen Bank: inscrierea proiectelor, evaluarea lor de catre o comisie de specialisti si sustinerea propriului proiect, de catre finalisti, in fata unui juriu, s-au desfasurat in perioada martie – mai 2019.
Finantarile oferite in cadrul programului factory by Raiffeisen sunt acordate prin programul COSME, cu garantie de la Fondul European de Investitii.
Mai multe detalii despre competitie puteti gasi pe www.raiffeisenfactory.ro sau in materialul de prezentare.
Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate in piata bancara din Romania, sustine peste 100.000 de companii sa-si dezvolte afacerile şi este banca pe care au ales-o 2 milioane de clienti persoane fizice. Raiffeisen Bank Romania contribuie an de an la dezvoltarea comunitatilor unde activeaza si se implica in proiecte culturale, educative, pentru un stil de viata sanatos, dar si in sprijinirea startup-urilor locale prin programe ca Elevator Lab sau factory by Raiffeisen Bank.
La finalul anului 2018, banca avea aproximativ 5.000 de angajati, peste 400 de agentii in toata tara, o retea de peste 900 de ATM-uri, aproximativ 20.000 de POS-uri si 220 masini multifunctionale.
Despre COSME
COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se deruleaza in perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Cel putin 60% din program va fi dedicat facililitarii accesului la finantare pentru IMM-urile din Europa, prin doua instrumente financiare.Prin intermediul mecanismului de garantare a imprumuturilor, programul va oferi garantii si contragarantii institutiilor financiare, astfel incat acestea sa poata pune la dispozitia IMM-urilor mai multe imprumuturi si servicii de leasing financiar. Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru crestere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investitii care investesc in IMM-uri in principal in faza de extindere si de crestere.
Programul COSME se bazeaza pe succesul Programului-cadru pentru competitivitate si inovare (CIP), care, in perioada 2007 – 2013, a contribuit la mobilizarea unor imprumuturi in valoare de peste 21 miliarde EUR si a unor capitaluri de risc in valoare de 2,8 miliarde EUR pentru mai mult de 400 000 de IMM-uri din Europa.
Companiile pot contacta diferitele institutii financiare existente din tarile lor pentru a accesa fondurilor europene la http://www.access2finance.eu/